Web Analytics Made Easy - Statcounter

در باره بهرام بیضایی بسیار گفته و نوشته شده است. آنقدر که به نظر می‌رسد حرفی برای گفتن نمانده و همگان همه چیز را درباره او می‌دانند. بر این اساس در این مجال اندک به نکاتی اشاره می‌کنم که شاید کمتر به آن پرداخته شده است.

در مجموعه آثار بیضایی چند حس حضور مدام دارد. اولین آن ترس و بیگانگی است. از اولین فیلم بیضایی یعنی «رگبار» با آدم‌هایی مواجه هستیم که از چیزی در هراس و اضطرابند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌عنوان نمونه در «شاید وقتی دیگر» همه تلفن‌ها چه خانگی و چه عمومی سیاه‌رنگ است و به‌عنوان عنصر ایجادکننده اضطراب بر آن تأکید شده است. بیضایی همچنین جذابترین و تأثیرگذارترین فیلمنامه‌ درباره تاریخ تشیع یعنی «روز واقعه» را نوشته است. هر کس این حرف را قبول ندارد مثال دیگری بیاورد تا ببینیم حق با کیست. او به‌عنوان یک انسان فارغ از هر گونه گرایش ایدئولوژیک، تاریخ ایران و فرهنگ ایران را دوست دارد و فیلمنامه‌های بسیاری درباره گذشته این سرزمین نوشته بدون این که مجذوب گذشته باشد. اغلب نقدگونه‌هایی است بر آنچه پشت سر گذاشته‌ایم. در گفت‌وگویی که با او داشتم در پاسخ به چرایی تعلق خاطر به گذشته توضیح داد که نه تنها علاقه‌ای به گذشته ندارد بلکه بیزار از تاریخ پر از خشونت است و هدفش تأکید بر این باور است که گذشته چراغ راه آینده است و باید از تاریخ عبرت گرفت. دیگر مؤلفه تکرارشونده در آثار او بیگانگی است. تمام شخصیت‌های آثار او از جمله «باشو غریبه کوچک» احساس تنهایی و غربت می‌کنند. پسرک مسافر «سفر» از شاهکارهای فیلم کوتاه در تاریخ سینمای ایران، دنبال مادری می‌گردد که هیچ تصویر ذهنی از او ندارد. او مادر نمی‌خواهد بلکه به‌دنبال پناهگاهی است تا از این بیگانگی و تنهایی و سرگردانی نجاتش دهد.
نکته مهم بعدی که می‌خواهم اشاره‌ای به آن داشته باشم نوع برخورد ما به‌عنوان مخاطب یا منتقد با بهرام بیضایی است. دوستی از همکاران بیضایی ادعا می‌کرد که او کاری نکرده جز بازی با کلمات. از او درخواست کردم فقط از «دیباچه نوین شاهنامه» بهرام بیضایی روخوانی کند و ببیند چطور در یک پاراگراف این همه موضوع و مضمون با واژگان درجه یک کنار هم قرار گرفته و داستان را ادامه داده بدون این که سرنخ از دستش برود یا صرفاً مجذوب کلام شود. متأسفانه مخالفت با بیضایی از روی حقد و حسد است. انتخاب موضوع‌هایی که هر کدام به نوعی با شرایط اجتماعی ما همخوان است کار هر کسی نیست. در همان فیلم اول «رگبار» یک معلم به منطقه‌ای که فضای لمپنیزم بر آن حاکم است مثل رگبار می‌بارد و طراوت را به فضای مرده این منطقه می‌آورد. او به‌عنوان چهره‌ فرهنگی باید با قصاب محله که رقیب عشقی‌اش است مبارزه کند. این فیلم از نظر پرداخت خیلی هم قوی نیست. چون اولین فیلم بلند اوست و در شرایط بد اقتصادی ساخته شد. جالب این که محمدعلی فردین بدون شناخت از نگاه بیضایی صرفاً به منظور حمایت از یک فیلمساز جوان مشکل مالی فیلم را برطرف کرد. در دیگر فیلم‌های بیضایی هم از جمله «غریبه و مه» غریبه‌ای می‌آید و در دهکده و منطقه‌ای که روح زنده ندارد و همه دچار دلمردگی هستند تلاطمی عاطفی ایجاد می‌کند. البته اگر قرار باشد بنابر سلیقه شخصی‌ بهترین فیلم‌های بیضایی را انتخاب کنم اولین انتخابم «چریکه تارا» است که از نظر پرداخت و ساخت و حتی بازیگری بی‌نظیر است. «شاید وقتی دیگر» و «مسافران» دیگر فیلم‌های درخشانی هستند که در صدر این فهرست قرار می‌گیرد و البته در فراز همه اینها فیلم کوتاه «سفر» قرار دارد. اگر می‌خواهید سینما، تاریخ، میزانسن و هر آنچه باید را از نوع شرقی‌اش بیاموزید، حتماً این فیلم‌ها را ببینید. بر دانشجویان سینما واجب است آثار او را بینند تا بدانند فردی به‌نام بهرام بیضایی بدون تظاهر و به رخ کشیدن آن، صاحب چه میزان دانایی و توانایی بوده است.



 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: بهرام بیضایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۳۸۱۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشنهاد یونایتد و پنج تیم اروپایی برای ببر بارسلونا

ه گزارش "ورزش سه"، روکه در پنجره نقل و انتقالات زمستانی سال گذشته از برزیل به بارسلونا آمد و امیدوار بود که بتواند درخششی که در لیگ کشورش داشت را تحت هدایت ژاوی هم تکرار کند اما اتفاق رخ نداد و شرایط مطابق انتظار او پیش نرفت.

این بازیکن فرصت چندانی برای نشان دادن توانایی‌هایش در زمین پیدا نکرد و نتوانست اعتماد سرمربی بارسا را جلب کند و همین موضوع باعث شده است که شایعات بسیاری درباره احتمال جدایی او از بارسلونا در پایان فصل به گوش برسد.

 اگر این ستاره برزیلی در چند بازی پایانی فصل فرصت کافی برای حضور در میدان را به دست آورد و دقایق بیشتری برای بارسا به میدان برود و متوجه شود که توانایی نشان دادن استعدادش در این تیم را ندارد ممکن است گزینه جدایی از بارسا را هم در نظر بگیرد.

در همین رابطه امروز موندودپورتیوو نوشت که بارسا به شکل جدی گزینه انتقال قرضی روکه را بررسی می کند، چون او موقتا در فهرست تیم ثبت شده و با پایان فصل به خاطر مشکل فرپلی مالی ممکن است قراردادش ثبت نشود و باشگاه به همین دلیل او را قرض خواهد داد. در واقع بارسا ترجیح می دهد مهره های موثرتر از او را در فهرست ثبت کند.

این نشریه نزدیک به باشگاه بارسلونا نوشته است که منچستریونایتد برای جذب روکه به بارسا پیشنهاد داده است. شیاطین سرخ در این راه سویا، بتیس، نیس، ناپولی و لیون را نیز به عنوان رقیب می بینند.

این در حالی است که روکه امیدوار است در 5 بازی باقیمانده ورق را برگرداند و ژاوی را به ارزش هایش متقاعد کند.

دیگر خبرها

  • پاکسازی ریه با سیگار کشیدن!
  • مهمترین کار معلم تبیین حقیقت در کنار علم و دانایی است
  • سباستین کل: تمام تلاشمان را می‌کنیم تا سانچو را در دورتموند نگه داریم
  • آرامش نسبی بازار طلا و سکه امروز در رشت در مقایسه با هفته گذشته
  • کدام‌ سرطان‌ها با سیگار کشیدن سراغ ما می آیند
  • دانایی و دارایی و تخصص اساس کار آموزش و پرورش باشد
  • خط و نشان کشیدن رئیس مجلس نمایندگان آمریکا برای دانشجویان حامی فلسطین
  • ۷ موردی که همین الان باید از شرشان خلاص شوید! پشیمان نمی‌شوید!
  • پیشنهاد یونایتد و پنج تیم اروپایی برای ببر بارسلونا
  • استادان، دانشجویان را برای تبدیل دانایی به توانایی ترغیب کنند